Opinionsblogg

Dags för #wetoo!

Just nu rullar en våg av avslöjanden om sexuella övergrepp genom väst under hashtaggen #metoo. Under mediadrevet har man lyft på många stenar och kommer att lyfta ännu fler. Det sista övergreppet är inte avslöjat, långt ifrån. Det är viktigt och inte en dag för tidigt att övergreppen lyfts fram.

Samtidigt kan jag inte låta bli att jämföra med en kultur som uppmuntrar övergrepp mot kvinnor, som legaliserar våldtäkt i äktenskapet, våldtäkt av kvinnor av en annan religion, som måste heltäcka sina kvinnor eftersom männen är sexuella predatorer och som anser att kvinnor är mentalt efterblivna och bara värda lika mycket som en halv man. Jag kan inte låta bli att jämföra med Irak där jag besökt en kvinna som fängslats för hor därför att hon våldtagits av en taxichaufför medan chauffören naturligtvis gick fri.

Dessa kvinnor som man sörjer över att de föds, som döms till barnäktenskap och övergrepp måste få namn och röst och de vidriga strukturerna  måste blottas. Det är alltså dags för hashtaggen #wetoo! 

Kommentarer

Kommentera