Opinionsblogg

Jag blev diskriminerad på grund av klädsel

Jag vill berätta för dig om diskriminering i dagens Sverige. Den kan gälla kön, ras och religion men ser inte alltid ut som vi tänker oss.

En dag åkte jag till en stad och besökte en somalisk affär. Jag vet att de brukar ha jättevackra mönstrade klänningar. Kvinnan i butiken visade mig var de hade sina och jag hittade en som jag tyckte om. Medan jag stod vid klänningarna kom en man in som måste ha varit ägaren från mansavdelningen och sa på somaliska:

- Vi säljer inte till henne. Hon har ingen hijab. …. Iran …. (Språket har gemensamma ord med arabiskan så att jag förstod en del.)

Han gick. Kvinnan vände sig till mig och sa:

- Tyvärr, du får inte köpa den.

- Tänk om du går i en affär och inte får köpa mat och mjölk, svarade jag.

- Sverige är en demokrati, svarade hon.

- Ja visst, Det är en demokrati. Jag får komma in med eller utan hijab.

Snopen och arg gick jag ut, diskriminerad på grund av klädsel och religion i frihetens hemland. I en svensk affär i en mellansvensk stad hade jag kommit tillbaka till religionsförtryckets Iran. Det var en så stark flash back att jag mådde illa.

Föreställ er det sociala drevet och de upprörda känslorna som skulle komma om en svensk affär diskriminerat någon på grund av klädsel, religion, kön eller sexuell läggning. Eller innnebär religionsfrihet och demokrati rätten att diskriminera?

Kommentarer

#1 - GunillaEborn

Sorgligt och är nog inte så ovanligt. Ser omkring mig och undrar varför en del bor i Sverige

#2 - Olle A.

Anmäl affären för diskriminering!

#3 - Calle

Helt otroligt att sånt här sker i Sverige. Ingen idé att polisanmäla, antar jag?

#4 - Lena Renman

Hej
Polisanmäl stället för diskriminering och religiöst förtryck. Anmäl till uppdrag granskning.

#5 - Anonym

"Föreställ er det sociala drevet och de upprörda känslorna som skulle komma om en svensk affär diskriminerat någon på grund av klädsel, religion, kön eller sexuell läggning."

Nu försöker du sätta olika grupper mot varandra.

Snubben ska ha en lavett och du borde anmält, annars händer inget!

#6 - Lyckliga Lisa

Sanslöst!

#7 - Leena

Undrar om de verkligen har rätt att neka att sälja de borde i alla fall sätta upp en skylt om att de endast säljer till somalier och att de måste ha rätt klädsel och gör de så kan man hoppas på att de snart inte har några kunder alls kvar. Undrar vad som händer om Ica sätter upp regler att de inte säljer till somalier med hijab

#8 - Anonym

Hej,
Undrar vilken affär och vilken stad. Antar att du har gjort en polisanmälan - del av vår demokrati och ansvar, hur gick det?
Tack för svar,
Annette

#9 - Ramona Fransson

I Sverige är det helt okej om islamisterna bespottar och kränker fria kvinnor, men du milde vilket liv det skulle bli om det var tvärtom!

#10 - Anna Malinowski

Hvorfor tilkalte du ikke politiet? I Norge ble en frisør dømt for å nekte å ta imot en kunde med hijab, det må vel gjelde andre veien også.

#11 - Per Einar Svendsen

Du er en tøff og modig kvinne, som våger å gå ut med hva du opplevde. På tross av den behandling modige mennesker før deg har fått i media, med myndighetenes velsignelse er det bra å se at folk ønsker å stå opp for å bruke yttringsfriheten til å skrive om diskriminering i en form politikere og media nekter å diskutere. Hadde du blitt nektet service MED hijab, ville nok den riksdekkende pressen vært innteresert.

#12 - John Teksnes

Det er godt dere svensker har mennesker som Soheila Fors som våger at fortelle sannheten. Naiviteten er enormt stor i Sverige.

#13 - Kristina Djurachkovitch

Dags att stå upp för demokratin i ett Sverige där åsiktsförtryck blir allt vanligare, om det nu sker på asylboenden, där kristna flyktingar förföljs eller inom sjukvården, där samvetsfriheten tagit stryk! Soheila, du är modig och en viktig röst i vårt samhälle! Må Gud ge dig många följare som är lika modiga! Vi måste värna om den skatt vi har i religionsfrihet, samvetsfrihet och åsiktsfrihet och människor som kommer hit måste både få åtnjuta och anpassa sig till dessa friheter!

Kommentera